Nederlands promotie-onderzoek naar mesothelioom

04-11-2024

Nick Landman vond in laboratoriumonderzoek aanwijzingen voor medicijnen die elk op zich niet werken maar in combinatie misschien wel kunnen helpen bij de behandeling van mesothelioom. Eerst moeten ze nog in de kliniek uitgetest gaan worden. Dat zal nog even gaan duren. Landman verdedigde zijn proefschrift op 23 oktober jl.  AVL, 23 oktober 2024

Tweede Kamer heeft oog voor slachtoffers beroepsziekten gevaarlijke stoffen

16-10-2024

Op 26 september jl. debatteerde de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid over “Gezond en Veilig Werken”. Tijdens het debat was er veel aandacht voor mensen die ziek worden door hun werk. Aan bod kwamen onder meer asbestsanering, verjaring van asbestclaims en de TSB-regeling voor slachtoffers van beroepsziekten door gevaarlijke stoffen. Staatssecretaris Nobel (Integratie en Participatie) zegde toe in het najaar terug te komen op de vraag of een aanpassing gedaan kan worden aan de 30- jarige verjaringstermijn voor asbestslachtoffers, en of het mogelijk is een soepelere invulling te geven aan de term “voorshands aannemelijk” bij het bewijzen van de causaliteit van stoffengerelateerde beroepsziekten. Tweedekamer.nl, 26 september 2024

Nederlands Mesotheliomen Panel essentieel voor Instituut Asbestslachtoffers

25-09-2024

Mensen die door contact met asbest mesothelioom hebben gekregen, kunnen via het Instituut Asbestslachtoffers een tegemoetkoming krijgen van de overheid en indien de ziekte is veroorzaakt door het werk, bemiddelt het IAS tussen slachtoffer en (voormalig) werkgever of verzekeraar voor een schadevergoeding.

Essentieel is dat onomstotelijk vaststaat dat sprake is van maligne mesothelioom. Hiertoe beoordeelt het Nederlands Mesotheliomen Panel -bestaande uit pathologen- het diagnostisch materiaal bij (verdenking op) maligne mesothelioom. Meerdere keren per jaar komt het panel bijeen om bij individuen uitspraak te doen of wel of niet sprake is van mesothelioom. Vaak komt mesothelioom voor in het longvlies, een enkele keer in het buikvlies en heel soms ook op andere plaatsen in het lichaam.

Op donderdag 25 september kwam het panel bijeen, onder voorzitterschap van prof. dr. Marc van de Vijver (Amsterdam UMC). IAS-directeur Emiel Rolink woonde deze bijeenkomst bij. Hij was onder de indruk van de deskundigheid en uitgebreidheid van de diagnostiek en dankte alle leden van het panel voor hun belangrijke werk voor het IAS en daarmee voor asbestslachtoffers, werkgevers, verzekeraars en anderen.  Het is van grote waarde dat door het panel de diagnose mesothelioom met grote autoriteit wordt vastgesteld.