Marc van de Vijver wint Job de Ruiterprijs voor inzet voor asbestslachtoffers

Vanwege zijn uitzonderlijke en jarenlange inzet voor asbestslachtoffers heeft prof. dr. Marc van de Vijver, (hoogleraar pathologie van het Amsterdam UMC) de prof. mr. Job de Ruiterprijs gewonnen. Hij ontvangt deze prestigieuze onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor asbestslachtoffers. Van de Vijver heeft een cruciale rol bij het vaststellen van asbestkanker. De Job de Ruiterprijs wordt zelden toegekend.

Van de Vijver kreeg de prijs, een beeld van Kees Verkade, vanmiddag (vrijdag 31 januari 2025) uitgereikt tijdens een symposium ter ere van het 25-jarig bestaan van het Instituut Asbestslachtoffers. Dr. Hugo Schouwink, longarts en bestuursvoorzitter van het IAS, overhandigde de prijs. Schouwink vergelijkt Van der Vijver met een onomstreden voetbalscheidsrechter waar niemand het over heeft omdat hij goed heeft gefloten: ‘”Een voetbalscheidsrechter heeft een goede wedstrijd gefloten als je het na afloop niet over hem hebt. Zo is het de laatste 25 jaar ook met de panelbeoordelingen gegaan, geen discussie maar tevredenheid en waardering alom. En wat jou hierbij het meest typeerde, als er toch haast was met een diagnose, kwam je met de oplossing, “ik kijk wel even” en was er altijd binnen een dag een deskundig oordeel”, aldus dr. Hugo Schouwink.

Foto: Michel ter Wolbeek

In de afgelopen 25 jaar kregen ruim 9.500 mensen via het IAS een vergoeding omdat ze mde asbestkanker of asbestose hebben. Een onomstotelijke diagnose is essentieel voor slachtoffers om aanspraak te maken op een financiële tegemoetkoming en schadevergoeding. Marc van de Vijver is voorzitter van het Nederlands Mesothelioom Panel dat deze diagnoses stelt. De prijs, vernoemd naar voormalig minister en IAS-oprichter Prof. Mr. Job de Ruiter (1930-2015), wordt slechts zelden toegekend. Van de Vijver is pas de vijfde winnaar, na:

  • Prof. Mr. Job de Ruiter (1930-2015) zelf (2010), voor zijn rol als oprichter van het Instituut Asbestslachtoffers.
  • Jan Tempelman (2012), hoofd expertisecentrum TNO, voor zijn internationale deskundigheid op het gebied van asbestblootstelling.
  • Dr. Sjaak Burgers (2015), longarts bij het Antoni van Leeuwenhoek Instituut, voor zijn voorzitterschap van de sectie Asbestgerelateerde aandoeningen van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose.
  • Leon Widdershoven (1953-2023) (2018), jarenlang voorzitter van de Asbestslachtoffer Vereniging Nederland en onvermoeibare pleitbezorger voor asbestslachtoffers.

Gezondheid en gevaarlijke stoffen Tijdens het symposium werd besproken welke lessen kunnen worden getrokken uit de ervaringen met asbest en oplosmiddelen in verf en lijm. Ook werd gekeken naar toekomstige uitdagingen, zoals de risico’s van pesticiden en PFAS. Jaarlijks sterven in Nederland meer dan 3.000 mensen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen, terwijl tienduizenden hierdoor ziek worden. Een duidelijke diagnose is vaak een cruciale eerste stap naar erkenning en om in aanmerking te kunnen komen voor een financiële tegemoetkoming.

Ruim 150 gasten woonden de uitreiking bij, waaronder de familie van Van de Vijver en eerdere prijswinnaars Jan Tempelman en Sjaak Burgers.