Bemiddeling met werkgever
Als er schade aan de gezondheid ontstaat door het werk, is in beginsel de werkgever hiervoor aansprakelijk. Voor de oprichting van het IAS waren er dan ook veel rechtszaken tussen asbestslachtoffers en werkgevers waar asbest werd gebruikt.
Maar een rechtszaak duurt lang en kost veel geld. Daar komt bij dat op het moment dat de rechter een uitspraak doet de meeste asbestslachtoffers al zijn overleden. Deze moeilijkheden worden ook wel de ‘juridische lijdensweg’ van asbestslachtoffers genoemd.
Om deze juridische lijdensweg te bekorten is het IAS opgericht.
Het IAS bemiddelt over een schadevergoeding tussen het asbestslachtoffer en de werkgever(s). Soms is de werkgever verzekerd, dan bemiddelt het IAS met de verzekeraar van de werkgever.
Het IAS is een neutrale bemiddelaar. Dat wil zeggen dat zowel het asbestslachtoffer als de werkgever dezelfde informatie krijgen. Het IAS probeert zo véél mogelijk informatie te verkrijgen die van pas kan komen.
Soms leidt de bemiddeling ertoe dat de aansprakelijkheid van de werkgever kan worden bewezen. Dan betaalt de werkgever een schadevergoeding. In andere gevallen is er te weinig informatie om de aansprakelijkheid te bewijzen. En soms zijn partijen na afloop van de bemiddeling het niet met elkaar eens. In deze gevallen eindigt de bemiddeling zonder dat er een schadevergoeding is betaald.
Wanneer partijen het niet met elkaar eens zijn geworden, kan het asbestslachtoffer een belangenbehartiger in de arm nemen om een rechtszaak te beginnen.