Mesothelioom (Asbestkanker)
Mesothelioom is een kwaadaardige tumor die meestal in het borstvlies ontstaat. Het borstvlies is een vlies dat tussen de ribben en de longen zit. Mesothelioom groeit vaak vanuit het borstvlies naar de organen in de buurt van het borstvlies. Bijvoorbeeld naar de longen, het middenrif en de organen in de buik. Een mesothelioom groeit snel en is meestal niet te genezen (kanker.nl). Gemiddeld leven mensen na de diagnose nog 13 maanden.
Soorten mesothelioom
Meestal ontstaat mesothelioom in het borstvlies. Soms in het buikvlies (5 tot 10%) en heel soms in het vlies rondom het hart of in het vlies rondom de teelballen. Al deze vliezen zijn zogenaamde sereuze vliezen. Sereuze vliezen zitten om organen heen: tussen de binnenkant van een lichaamsholte en de buitenkant van de organen in die lichaamsholte. De sereuze vliezen bestaan uit een speciale laag cellen: het mesotheel. In het mesotheel kan door blootstelling aan asbest een mesothelioom ontstaan (kanker.nl).
Patiënten met mesothelioom zijn vooral mannen, tussen de 55 en 80 jaar. Bij vrouwen is het aandeel buikvliesmesothelioom relatief groter dan bij mannen.
Aantal mesothelioomdiagnoses naar geslacht en locatie van de ziekte van 1989 t/m 2021 (NKR/IKNL)
Voor meer informatie, onder andere over de behandeling, zie het interview met longarts dr. S. Burgers , voorzitter van de mesotheliomen werkgroep van de longartsenvereniging NVALT.