Op maandag 16 april 2018 vindt in Den Haag het symposium 25 jaar asbestverbod plaats. Toegang is gratis.

Het is 25 jaar geleden dat in Nederland het gebruik van asbest werd verboden. Asbest mocht niet meer worden geïmporteerd en verwerkt. De sanering werd aan strenge regels gekoppeld.

Maar is asbest daarmee een probleem uit het verleden?

Helaas niet. Jaarlijks overlijden meer dan vijfhonderd mensen aan de gevolgen van asbest door de ziekte mesothelioom. Daarnaast worden mensen getroffen door andere asbestziekten. Dat is de eerste erfenis van het grootschalig asbestgebruik van de vorige eeuw. Verder zijn er nog grote hoeveelheden asbest verwerkt in gebouwen en in de grond. De sanering daarvan plaatst ons voor grote problemen. En regelmatig worden we opgeschrikt als door een brand asbest vrijkomt. Dat is de tweede erfenis.

Asbest is daarmee nog steeds een heel actueel onderwerp. Hebben we de afgelopen 25 jaar beter leren omgaan met deze erfenissen? Hoe behandelen we de asbestslachtoffers? Beheersen we de risico’s van asbest beter of gaan we daar juist overdreven hysterisch mee om? Op dit symposium maken we de balans op.

Het Instituut Asbestslachtoffers nodigt u van harte uit om een bijdrage te leveren. We nemen u mee naar het verleden, u krijgt een prognose voor de toekomst en u kunt meepraten over de inspanningen die nu gaande zijn. Asbestslachtoffers worden geïnterviewd. De rol van de overheid, sociale partners en professionals komt aan bod. Voor meer informatie verwijzen we u naar het programma.

Het symposium vindt plaats op maandag 16 april van 12.30 tot 16.00 uur in Den Haag, is gratis toegankelijk en wordt afgesloten met een borrel. 

U kunt zich aanmelden via de deze link.