Steven Ronsmans heeft het tweede Machiel van der Woude stipendium ontvangen. De Belgische onderzoeker uit Leven kan hiermee een onderzoek uitvoeren naar passieve asbestblootstelling in kantoorgebouwen.

Er is al veel bekend over de gevolgen van asbestblootstelling bij werknemers die zelf asbest hebben verwerkt. Minder kennis bestaat er over risico’s van passieve asbestblootstelling, zoals tijdens het werken in kantoorgebouwen waarin asbest is verwerkt.

Ronsmans doet onderzoek naar de ca drieduizend werknemers die van 1967 tot 1991 in het gebouw van de Europese Commissie in Brussel hebben gewerkt. In dit gebouw is overvloedig spuitasbest aangebracht op de staal- en betonconstructie. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd het gebouw tijdelijk verlaten en vond er een grondige sanering plaats. In 2004 nam de Europese Commissie het opnieuw in gebruik.Ronsmans: “Door de uitstekende documentatie over zowel de aanwezigheid van het asbest in dit enorme gebouw als over de ontwikkeling van de gezondheid van alle werknemers, vormt deze casus een uniek epidemiologisch studieobject. Dit is een kans om het mogelijke verband tussen passieve asbestblootstelling en het ontstaan van mesothelioom te bestuderen.”

Het Machiel van der Woude stipendium wil nieuw onderzoek stimuleren naar het voorkomen, de oorzaak, diagnostiek of behandeling van asbest geïnduceerde aandoeningen alsmede de sociale en juridische positie van asbestslachtoffers. Het stipendium bedraagt € 15.000,-. Het is genoemd naar Machiel van der Woude, de eerste directeur van het Instituut Asbestslachtoffers (IAS). 

Het stipendium werd uitgereikt op 19 januari tijdens het Nationale Longkanker Symposium in de Koepelkerk te Amsterdam. De jury moest kiezen uit tien inzendingen. Juryvoorzitter Rob van der Heijden meent dat het onderzoek naar aspecten van asbestgerelateerde aandoeningen bloeit. Van der Heijden is tevens bestuursvoorzitter van het IAS. Naar zijn mening past het winnende onderzoeksvoorstel zeer goed binnen de missie van het instituut: “Bij het IAS beschikken we over zeer veel informatie over asbestblootstelling in het verleden. Het is belangrijk dat deze kennis ook wordt gebruikt bij preventief beleid om deze vreselijke ziekten te voorkomen.” 

Het Machiel van der Woude stipendium wordt jaarlijks uitgereikt. Rond de zomer zal een nieuwe uitvraag worden opengesteld.