Tweede Kamer spreekt uit dat de 30-jarige verjaringstermijn voor alle asbestslachtoffers moet vervallen
De Tweede Kamer heeft op dinsdag 12 november 2024 de Motie Kisteman c.s. aangenomen, waarin wordt uitgesproken dat de 30-jarige verjaringstermijn voor alle asbestslachtoffers moet vervallen.
Jaarlijks krijgen in Nederland tussen de 500 en 600 mensen de diagnose van een asbestziekte, zoals mesothelioom (asbestkanker) en asbestose. De meeste mensen met een asbestziekte , zijn meer dan 30 jaar geleden voor het laatst in aanraking gekomen met asbest. Voor deze slachtoffers is het recht op schadevergoeding al verjaard, voordat de ziekte zich openbaart. Dit leidt tot schrijnende situaties, zoals een asbestslachtoffer treffend opmerkt: “Hoe kun je nou binnen 30 jaar reageren als je zelf niet eens weet dat je de ziekte onder de leden hebt?”.
In 1993 werd het asbestverbod ingevoerd en in 2004 werd de verjaringstermijn afgeschaft voor mensen die na dat jaar werden blootgesteld aan asbest. Toch blijft de termijn van 30 jaar bestaan voor degenen die vóór 2004 zijn blootgesteld. Het voorstel om de verjaringstermijn voor alle asbestslachtoffers te laten vervallen, heeft de steun van de organisaties achter het IAS: de werkgevers- en werknemersorganisaties, het Verbond van Verzekeraars en het Comité Asbestslachtoffers.
De motie werd ingediend door Kamerleden van VVD, NSC, GroenLinks/PvdA, CDA, SGP en SP, en kreeg in de stemming ook steun van de fracties van PVV, D66, BBB, Denk, Partij voor Dieren, ChristenUnie, Volt en JA21. Arbeidsomstandigheden | Tweede Kamer der Staten-Generaal
Het IAS hoopt dat deze aangenomen motie bijdraagt aan een snelle wetswijziging, zodat de verjaringstermijn voor alle asbestslachtoffers zo snel mogelijk wordt afgeschaft. Tweede Kamer.nl, 12 november 2024