Herhaalt de geschiedenis zich, of niet?

Graag zien we dat de mensheid vooruitgaat en zich door de tijd heen ontwikkelt naar hogere stadia van volmaaktheid. Dat armoede, honger, slavernij in steeds grotere delen van de wereld tot het verleden behoren. En dat iedereen in gezonde en veilige leefomstandigheden werkt en niemand meer ziek wordt of zelfs overlijdt door het werk.

Onlangs zag ik de documentaire “Ademloos” over de gevolgen van (het werken met) asbest in België en India. Na het asbestverbod in de EU heeft de asbestindustrie nieuwe afzetmarkten gevonden, waaronder in India. Met als gevolg dat in India nu dezelfde soort misstanden plaatsvinden als destijds in België. In Nederland hebben we sinds 2000 het IAS en regelingen voor asbestslachtoffers. Of deze maatschappelijke erkenning er ooit gaat komen in India?

In Nederland is er gelukkig steeds meer aandacht voor gezond en veilig werken. In de Arbovisie 2040 is de doelstelling opgenomen dat er in 2040 geen doden of gewonden door het werk meer zijn. Er is nog veel te doen om die doelstelling te bereiken. Bijna dagelijks zijn er nieuwe mediaberichten over ongezonde situaties rond gevaarlijke stoffen, zoals recent het niet naleven van de Arbowet en bij tankreinigingsbedrijven.

Op 31 januari aanstaande organiseren IAS en ISBG een symposium omdat het IAS 25 jaar geleden werd ingesteld. De titel van het symposium is “geleerde lessen & uitdagingen voor de toekomst bij de aanpak van stoffengerelateerde (beroeps)ziekten”. Gaan we als land vooruit in de omgang met gevaarlijke stoffen? En wat zijn de lessen uit het verleden en passen we die toe in het heden? Voor het symposium is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als u belangstelling heeft, verzoeken wij u per omgaande te mailen naar secrias@ias.nl.

Emiel Rolink
Directeur IAS en ISBG
e.rolink@ias.nl
Januari 2025