Wat als?
Wat als Nederland net zo voortvarend was geweest als Zweden in het verbieden van asbest? Dan hadden we nu misschien 1.500 tot 3.000 asbestdoden minder hoeven betreuren. Een confronterende conclusie uit het symposium dat IAS en ISBG op 31 januari jl. organiseerden. Net als de constatering dat er jaarlijks duizenden nieuwe stoffen op de markt komen, waarvan de langetermijneffecten nauwelijks onderzocht zijn.
Is het nieuwe asbest al onder ons? Zijn het pesticiden die Parkinson veroorzaken bij boeren, omwonenden en consumenten? Of PFAS waardoor we geen eieren van hobbykippen meer mogen eten? Of de duizenden mensen die elk jaar kanker krijgen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk – zoals recent door KWF werd vastgesteld? En schrijven we over 25 jaar opnieuw een boek vol persoonlijke verhalen van mensen die ziek zijn geworden door hun werk?
In 2024 meldden zich ruim 600 mensen bij het IAS. 535 ontvingen een tegemoetkoming van de SVB en 91 kregen schadevergoeding van hun (voormalige) werkgever. De politiek liet ook van zich horen: met de Motie Kisteman c.s sprak de Tweede Kamer zich uit voor het afschaffen van de verjaringstermijn van asbestclaims. Een krachtig signaal. Wij zetten alles op alles om dit in 2025 werkelijkheid te maken. Lees er meer over in ons jaarverslag.
Op 26 maart presenteerde de staatssecretaris SZW plannen voor verbetering van de Regeling Tegemoetkomingsregeling Stoffengerelateerde Beroepsziekten. De beoordeling van allergisch beroepsastma, CSE en asbestgerelateerde longkanker wordt versoepeld. Als alles volgens plan verloopt, kunnen per 1 juli ook mensen met longkanker door silica, neuskanker door houtstof en silicose een aanvraag doen voor maatschappelijke erkenning.
De TSB-regeling krijgt steeds meer bekendheid. ISBG en Lexces zijn actief op congressen en bij zorgverleners, om het belang van vragen naar werkgeschiedenis van patiënten onder de aandacht te brengen.
Dat we zoveel kunnen betekenen voor slachtoffers van blootstelling aan gevaarlijke stoffen, is te danken aan de inzet van velen. Een bijzonder moment dit voorjaar: prof. dr. Marc van de Vijver ontving de Job de Ruiterprijs voor zijn jarenlange betrokkenheid bij asbestslachtoffers. En met verdriet namen we afscheid van Rob van der Heijden, onze oud-bestuursvoorzitter, die op 18 maart is overleden. We zijn hem veel dank verschuldigd.
Met betrokken groet,
Emiel Rolink
Directeur IAS en ISBG
[email protected]
April 2025