Beroepsziekten: je kunt er een boek over schrijven
Het zal je maar gebeuren: het werk dat je zo graag doet of jarenlang hebt gedaan, heeft je ook ziek gemaakt. Je krijgt ernstige lichamelijke klachten, je kunt je werk niet meer uitvoeren, je gaat hard in inkomen achteruit en ook veel leuke dingen in de vrije tijd zal je moeten opgeven. Elk jaar krijgt nog altijd een groot aantal mensen de diagnose van een asbest- of stoffengerelateerde beroepsziekte. Voor de slachtoffers heeft dat op tal van terreinen enorme gevolgen.
In de loop der jaren hebben vele slachtoffers hun verhaal gedaan op de websites van het IAS en ISBG. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het IAS zijn vijftien van deze persoonlijke, zeer indringende verhalen gebundeld in een boek. Zoals het verhaal van Maricella Korvemaker. Door de jarenlange blootstelling aan roggemeel en -bloem lijdt ze nu aan bakkersastma, een beroepsziekte waar ze zelf nog nooit van had gehoord. Oud-operator Darnell Ramnath lijdt aan allergisch beroepsastma door een incident met een chemische stof, maar kreeg van zijn werkgever weinig begrip voor zijn klachten. Hendrik Jan Bruggink vertelt hoe het is om te leven met de ‘schilderziekte’ CSE. En Joop van der Schild, die asbestose heeft, vertelt dat vroeger niemand het gevaar van asbest herkende en het dus ook ontbrak aan de beschermende maatregelen.
Tijdens het lustrumsymposium van het IAS en ISBG op 31 januari 2025 is het boek ‘Persoonlijke verhalen’ aan alle aanwezigen uitgereikt. Het symposium gemist? Lees het boek dan hier.

Circa 14.000 aanmeldingen
Sinds 2000 kunnen mensen die lijden aan de asbestziekten mesothelioom en asbestose op grond van de regelingen TAS en TNS aanspraak maken op een eenmalige financiële tegemoetkoming en mogelijk een aanvullend schadebedrag. Sinds 2023 is er daarnaast de regeling TSB voor mensen die lijden aan allergisch beroepsastma, longkanker door asbest en CSE. In de loop der jaren hebben zich meer dan 13.500 mensen aangemeld bij het IAS. Hiervan hebben ruim 9500 mensen de tegemoetkoming ontvangen en ruim 3500 mensen een schadevergoeding van hun werkgever of diens verzekeraar. Bij het ISBG hebben zich inmiddels meer dan 400 mensen aangemeld.
Uitbreiding TSB
Momenteel wordt een uitbreiding van de regeling TSB (vanaf 1 juli 2025) voorbereid met drie andere stoffengerelateerde beroepsziekten: neus(bijholte)kanker door houtstof, silicose en longkanker door silica. Door de uitbreiding kunnen nog meer slachtoffers aanspraak maken op de tegemoetkoming en krijgen zij ook erkenning voor hun beroepsziekte. De tegemoetkoming bedraagt dit jaar ruim €25.000,-
Dennis Derksen, april 2025