25 jaar eendrachtige samenwerking tussen SVB en IAS voor erkenning van asbestslachtoffers

Op 8 juli jl. stonden de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) stil bij een bijzondere mijlpaal: 25 jaar succesvolle en eendrachtige samenwerking in de uitvoering van de asbestregelingen. Sinds de oprichting van het IAS in 2000 hebben meer dan 10.000 mensen die ziek zijn geworden door blootstelling aan asbest een financiële tegemoetkoming ontvangen.

V.l.n.r.: Emiel Rolink, directeur IAS, Hellen van Dongen, lid RvB SVB, Hugo Schouwink, bestuursvoorzitter IAS, Bert van Laar, Maneger Strategie en Sociale Zaken SVB, Leonie Paijens, bestuursadviseur SVB en Dennis Wiersma, bestuurslid IAS 

Het IAS werd opgericht met als doel om de juridische lijdensweg van asbestslachtoffers te verkorten en te zorgen voor maatschappelijke en persoonlijke erkenning. Deze doelstelling staat nog steeds centraal.

Een belangrijke succesfactor is de brede steun voor de regeling: werkgevers- en werknemersorganisaties, verzekeraars, de overheid en slachtofferorganisaties zijn het eens over de wijze van erkenning. Zij leveren een actieve bijdrage aan de uitvoering en naleving van de afspraken. Dankzij een gestandaardiseerde werkwijze, een laagdrempelig aanmeldproces en een groot bereik onder slachtoffers, kunnen aanvragen efficiënt worden afgehandeld.

Na aanmelding brengt het IAS de persoonlijke situatie van het slachtoffer in kaart aan de hand van medische gegevens, een gesprek over de arbeidshistorie en de inzet van medische panels van pathologen en longartsen voor een onafhankelijke diagnose.

Wanneer de diagnose is bevestigd en er sprake is van asbestblootstelling, volgt via de SVB binnen enkele maanden een eenmalige financiële tegemoetkoming van ruim €25.000. In gevallen waarin de ziekte werkgerelateerd is, bemiddelt het IAS bovendien tussen het slachtoffer en de (voormalige) werkgever of verzekeraar voor een aanvullende schadevergoeding. Hiervoor gelden vaste procedures en normbedragen tot €80.000. Deze bemiddeling heeft ertoe geleid dat meer dan duizend werkgevers of verzekeraars goed werkgeverschap konden tonen en veel juridische procedures zijn voorkomen.

Ter gelegenheid van het jubileum werd het boek  “persoonlijke verhalen overhandigd aan de SVB. In dit boek staan de ervaringen van slachtoffers centraal. Beide organisaties hebben uitgesproken de samenwerking voort te zetten om blijvend bij te dragen aan de erkenning van asbestslachtoffers.

Instituut Asbestslachtoffers, 8 juli 2025